Workshops conferentie ‘Openbaar onderwijs verbindt’

Overzicht van de workshops – conferentie 23 maart 2016

Terug naar ‘Conferentie openbaar onderwijs verbindt

1. Wie ben ik? Ik en mezelf

In deze workshop gaan we aan de slag met de vraag: ‘Wie ben ik?’. We bespreken de verschillende persoonlijkheidstrekken aan de hand van het Big Five-model en we gaan in op de verschillen tussen imago en zelfbeeld. Daarna voeren we een filosofisch gesprek over identiteit. U krijgt ook handvatten om dit toe te passen op de basisschool.

Workshopleiders: Iris Booster MSc., docent onderwijskunde en diversiteit en Karin van Dorsselaer, docent onderwijskunde, Hogeschool Rotterdam

2. Ik en mijn leven

In deze workshop worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over het thema ‘Ik en mijn leven’. Ervaringen met verandering en overgang, afscheid en nieuw begin staan hierin centraal. Aan de hand van verhalen en symbolen gaan we op zoek naar kenmerkende elementen bij het beschrijven van dit soort ‘grenservaringen’. U krijgt de mogelijkheden aangereikt om dergelijke grenservaringen met kinderen en jongeren in de klas bespreekbaar te maken en te verdiepen.

Workshopleider: Gerrie van Deuren – docent godsdienst en levensbeschouwing, Hogeschool de Kempel

3. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand – ik en de ander

In het bekende sprookje van Sneeuwwitje hoort de boze koningin van de magische spiegel wat ze graag wil horen. Totdat haar rivale Sneeuwwitje door de spiegel wordt uitgeroepen tot mooiste van het land.
Wat kan in het levensbeschouwelijk onderwijs de spiegel zijn die ons iets leert over onszelf, over het leven en de wereld? Is dat je klasgenoot, je leerkracht of kan het ook een verhaal zijn? Of een film, een tekening, een lied? In de workshop gaan we op zoek naar de verschillende ‘anderen’ die de leerling in het levensbeschouwelijk onderwijs betekenissen kunnen laten ontdekken.

Workshopleider: Drs. Erik Renkema, promovendus-onderzoeker bij het lectoraat Theologie en levensbeschouwing en docent levensbeschouwelijke vorming, Hogeschool Windesheim Zwolle.

4. Ik en de tijd

Altijd druk, altijd gehaast, maar wat is tijd nu eigenlijk? Tijdens deze workshop wordt u meegenomen in het begrip ‘tijd’. Daarnaast onderzoeken we welke plaats tijd in het onderwijs heeft en welke plaats u het zou kunnen geven.

Workshopleider: Marleen Boon auteur ‘Geestelijke stromingen geven’ en docent GVO

Terug naar de pagina ‘Conferentie openbaar onderwijs verbindt

Conferentie 23 maart