Factsheet seksuele diversteit: Jaarkalender

Heeft u aanvullingen voor de jaarkalender? Mail ons! (ikbenwelkom@vosabb.nl)

Roze zaterdag – 29 juni 2013
Logo-RozeZaterdag-DEF

De eerste homodemonstratie op de laatste zaterdag van juni werd in 1977 door de Internationale Lesbische Alliantie georganiseerd tegen de antihomo-campagne van de Amerikaanse puritiste Anita Bryant. De eerste Roze Zaterdag werd op de laatste zaterdag van juni 1978 georganiseerd. In 1981 vindt de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats, in Den Bosch. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad, en veranderde het protest-karakter van de demonstratie meer in een parade die tot doel heeft de diversiteit van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten.

Coming Out Day: 11 oktober

De grootste demonstratie voor gelijke huwelijksrechten vond plaats in 1987,justmarried toen de American Civil Liberties Union de wettelijke belemmeringen tegen het homohuwelijk ongeldig probeerde te laten verklaren en een nepbruiloft voor 2000 homo’s en lesbiennes in Washington DC organiseerde. De datum van deze actie, 11 oktober, wordt sinds dat jaar gebruikt voor de National Coming Out Day in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt Coming Out Day gehouden op 11 oktober.

Paarse vrijdag – december

Op deze dag vragen GSA’s hun medeleerlingen én docenten om paars te dragen als statement tegen homofobie. Meer dan 450 scholen deden in 2012 mee met paarse vrijdag. Lees meer…

Ga naar:

 1. Inleiding
 2. Feiten en cijfers…
  1. over onderwijs
  2. over de Nederlandse maatschappij
  3. acceptatie en discriminatie
  4. internationaal
 3. Primair onderwijs: lessuggesties en beleid
 4. Voortgezet onderwijs: lessuggesties en beleid
 5. Films, literatuur en links
 6. Jaarkalender