Factsheet seksuele diversiteit in het onderwijs

 1. Feiten en cijfers…
  1. over onderwijs
  2. over de Nederlandse maatschappij
  3. acceptatie en discriminatie
  4. internationaal
 2. Primair onderwijs: lessuggesties en beleid
 3. Voortgezet onderwijs: lessuggesties en beleid
 4. Films, literatuur en links
 5. Jaarkalender

Inleiding

Kunnen leerlingen en personeelsleden in uw organisatie openlijk homo zijn?
De meeste directeuren en bestuursleden zijn hetero. Zij hebben niet allemaal in de gaten hoe belangrijk het is dat een school zich duidelijk uitspreekt vóór een homovriendelijke cultuur en tegen homohaat. Veel mensen denken dat het in Nederland allang in orde is. Jammer genoeg is dat niet zo.
Op scholen worden homoseksuele jongens en meisjes vaker gepest dan heteroseksuele leeftijdgenoten. En dat geldt ook voor homoseksuele leraren. Homoleerlingen doen vijf keer zo vaak een zelfmoordpoging. Heel veel scholen grijpen niet actief in als de scheldwoorden ‘homo’ of ‘pot’ worden gebruikt. Docenten durven niet altijd aan te geven dat ze om hun geaardheid worden gepest door leerlingen en/of collega’s. Bijna geen enkele school in Nederland heeft een duidelijk homobeleid. De meeste scholen denken dat het in orde is als je schrijft over diversiteit. VOS/ABB ziet dat het nodig is om binnen diversiteitsbeleid expliciet aan te geven dat transgenders, homo- en biseksuele leerlingen en leraren volledig geaccepteerd worden. Vooral op de openbare school. Want de eerste van de zes kernwaarden van het openbaar onderwijs is: Iedereen welkom! En de tweede luidt: Iedereen benoembaar.

Seksuele diversiteit staat vanaf 1 december 2012 in de kerndoelen van het primair en voortgezet onderwijs. Scholen moeten er dus mee aan de slag. Deze website biedt u achtergrondinformatie en leidt u naar informatieve bronnen. U vindt informatie over seksuele diversiteit in de school, in de Nederlandse maatschappij en elders in de wereld.

Primair onderwijs – Kerndoel 38

“De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.”

Voortgezet onderwijs – Kerndoel 43

“De leerling leert over overeenkomsten, verschillen en veranderingen in cultuur en levensbeschouwing in  Nederland, leert eigen en andermans leefwijze daarmee in verband te brengen, leert de betekenis voor de samenleving te zien van respect voor elkaars opvattingen en leefwijzen, en leert respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.”

 Feiten en cijfers – Onderwijs

Meningen van scholieren derdeklassers in Rotterdam (2005)

 • 50% vindt het vies te vinden als twee mannen of vrouwen met elkaar vrijen.
 • 29% vindt het vervelend om les te hebben van een homoseksuele docent(e).
 • 36% zou de vriendschap verbreken als de ander homo is.

Lees meer…

Ga naar:

 1. Feiten en cijfers…
  1. over onderwijs
  2. over de Nederlandse maatschappij
  3. acceptatie en discriminatie
  4. internationaal
 2. Primair onderwijs: lessuggesties en beleid
 3. Voortgezet onderwijs: lessuggesties en beleid
 4. Films, literatuur en links
 5. Jaarkalender