Dag van Respect: 8 november 2012

Een wereld zonder respect is niet leefbaar. Respect verdient dan ook aandacht en inzet, van iedereen. Stichting Dag van Respect wil kinderen en jongeren inspireren en stimuleren om in hun dagelijks leven respect te herkennen, te waarderen en te gebruiken. Sinds 2006 is de 2e donderdag van november de Dag van Respect. Dit jaar valt de dag op 8 november. De Dag van Respect is inmiddels een vast onderdeel van veel schoolprogramma’s in Nederland. Vorig jaar namen 2800 scholen deel aan de Dag.

Er wordt gepraat, samengewerkt en geluisterd naar elkaar. Honderden gastsprekers bezoeken scholen, vertellen hun persoonlijke verhaal en gaan met kinderen in gesprek over respect. Daarnaast maken veel scholen gebruik van de lesprogramma’s voor PO en VO.

Maar wat is respect eigenlijk? Een houding? Een omgangsvorm?
Of is het iets dat je gewoon hoort te hebben?

Elk jaar ontwikkelt de Stichting Dag van Respect actuele lesmodules, in samenwerking met docenten en PABO´s. Samen werken ze eraan om respect voor jezelf, respect voor de ander en respect voor je omgeving levend, leuk en leerzaam te houden. De Stichting doet dat ook over de grens: sinds 2012 werkt Stichting Dag van Respect samen met Cordaid Kinderstem aan een uitwisselingsprogramma over respect.

Kijk voor meer informatie en les-ideeën op de website van de Stichting Dag van Respect.

Maak een Respect-Wordle met je klas!

Ga met de klas eens na wat leerlingen respectvol en respectloos vinden. Leerlingen kunnen individueel opschrijven wat zij respectvolle en respectloze zaken vinden. Wanneer u alle ideeën invoert in Wordle krijgt u een leuk overzicht van de klas.

Leerlingen Minkema College, VMBO 1&2