HOPE XXL Junior: winnaar ontwerpwedstrijd

De 12-jarige Usman uit Den Haag is de winnaar van de eerste landelijke ontwerpwedstrijd voor een nieuwe wereldvlag. Hij wint een vliegticket voor twee personen om een dagje naar Londen te gaan.

Het startsein voor de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe wereldvlag werd op 25 mei gegeven door het jongereninitiatief HOPE XXL en VOS/ABB, de landelijke belangenvereniging van schoolbesturen in het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. Dat gebeurde tijdens een drukbezocht evenement op de Euromast, waar leerlingen uit het hele land met elkaar brainstormden over een betere toekomst voor de wereld. De deelnemers ondertekenden in Rotterdam een manifest, waarin zij het belang van duurzaamheid, samenwerking, economie en vrede centraal stelden.

De jury van VOS/ABB en HOPE XXL koos de wereldvlag van Usman, omdat het ontwerp de voorwaarden voor een betere toekomst perfect illustreert. Er zijn vijf kleuren in de vlag verwerkt, die net als in de Olympische vlag symbool staan voor de vijf werelddelen. Een blauwe duif in het midden heeft de vorm van een hand, die de wereld omvat. De duif staat voor vrede, terwijl de hand bescherming symboliseert. Ook staat er een yin-en-yangteken op de vlag in de vorm van een blauwe vis en een groen blad. Daarmee laat Usman zien hoe belangrijk het voor de wereld is dat er evenwicht in de natuur blijft bestaan.

De 12-jarige leerling van het openbare Lyceum Zuid-West in Den Haag is de eerste genomineerde van de internationale ontwerpwedstrijd voor een wereldvlag. HOPE XXL zet de wedstrijd uit over alle werelddelen. Het winnende ontwerp van de internationale wedstrijd wordt aangeboden aan de Verenigde Naties.

De prijs die Usman met zijn ontwerp heeft gewonnen, bestaat uit een vliegticket voor twee personen naar Londen, dat ter beschikking is gesteld door Rotterdam The Hague Airport.