Onderzoek naar actieve pluriformiteit op openbare school

Samen leven is belangrijker voor de morele ontwikkeling van kinderen dan alleen maar leren over een ander. Dat stellen Wiel Veugelers en Yvonne Leeman op basis van onderzoek naar heterogeniteit en actieve pluriformiteit in het openbaar onderwijs.

Het kortlopend onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Veugelers en Leeman keken naar de manier waarop openbare basisscholen omgaan met de sociale en culturele verschillen tussen de leerlingen en in hoeverre er sprake is van een bevorderende of juist afremmende morele ontwikkeling. Aan de schoolleiders werd gevraagd of hun leerlingen anders aankijken tegen kinderen met een andere achtergrond en of er ook sprake is van een gestegen waardering van de ander.

De bevindingen zijn verzameld in de de uitgave ‘Culturele heterogeniteit en morele ontwikkeling van leerlingen in het Openbaar Onderwijs’ van de Universiteit van Amsterdam. U kunt de digitale uitgave hier downloaden of de gedrukte versie online bestellen.

5 juni 2012