HOPE XXL Junior 2012

Topconferentie: kinderen ondertekenen manifest

Bijna 100 kinderen hebben vrijdag 25 mei 2012 in de spacetower van de Euromast een manifest ondertekend voor een betere toekomst. Dat deden ze tijdens een conferentie die was georganiseerd door VOS/ABB en jongereninitiatief HOPE XXL.

De conferentie werd bijgewoond leerlingen van algemeen toegankelijke basisscholen: De Botter in Ridderkerk, De Trinoom in Barendrecht, De Kring in Woerden en de Dirk van Dijkschool in Kampen. Ook de kinderraad van de gemeente Maassluis was op de Euromast aanwezig.

Bekijk meer foto’s van Wouter de Winter via de website van HOPE XXL
Foto’s Wouter de Winter en HOPE XXL

De conferentie werd geopend door Frits Bloemberg van het jongereninitiatief HOPE XXL voor een betere toekomst. Marleen Lammers legde uit dat VOS/ABB de kinderconferentie belangrijk vindt, omdat de kernwaarden van het openbaar onderwijs nauw aansluiten bij de idealen om de wereld te verbeteren. De conferentie staat in het teken van duurzaamheid, economie en vrede.

Walther Hesselink, hoofd Educatie van Unicef, ging in op de internationale kinderrechten. Hij vertelde dat het kinderfonds van de Verenigde Naties ernaar streeft dat de kinderrechten overal op de wereld worden nageleefd. Hesselink geeft een van de workshops, waar de kinderen aan kunnen meedoen. Hij kreeg van de leerlingen goede ideeën waar Unicef verder mee aan de slag kan.

Andere workshops gingen over duurzaamheid, economie, oorlog & vrede en internationale samenwerking. Voorafgaand aan de workshops zong de 13-jarige musicalzangeres Sterre Verschoor samen met de kinderen het nummer ‘We are the world’.

Aan de conferentie is een ontwerpwedstrijd voor een wereldvlag verbonden. Ook kinderen die niet bij de conferentie aanwezig waren, kunnen aan die wedstrijd meedoen. Het wedstrijdformulier kunt u hier downloaden.
Aan de wedstrijd is een mooie prijs verbonden: de winnaar wordt in het najaar bekendgemaakt en krijgt twee retourtickets Londen, zodat hij of zij met een begeleider een dagje naar de Britse hoofdstad kan. De tickets zijn beschikbaar gesteld door Rotterdam The Hague Airport.

HOPE XXL op Radio 2

Het KRO programma ‘Hemelbestormers’ nodigde Frits Bloemberg en leerling Elke Olding uit om in de aflevering van zondag 27 mei te vertellen over de conferentie.
Beluister hier het fragment uit de uitzending van zondag

Lees meer over HOPE XXL Junior